ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Η Θράκη στην Επικαιρότητα»

ΑΡΘΡΑ
Από Απόσταση
Σταύρος Ι. Σταυρίδης

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα και την Κομοτηνή έφερε στην επικαιρότητα τη Θράκη και τούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας.


Ένα τέτοιο θέμα δε μπορεί βέβαια να αντιμετωπίζεται με όρους επικαιρότητας και ευτυχώς οι τοπικές μας κοινωνίες με την άριστη συμβίωση και συνεργασία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων συμπολιτών έχουν δώσει εδώ και δεκαετίες απαντήσεις σε όσους κατά καιρούς επιχείρησαν να παίξουν με την αρμονική συμβίωση των συμπολιτών.


Από την επίσκεψη όμως και τα λεγόμενα του Προέδρου της Τουρκίας θα ήθελα να σταθώ στην αναφορά του στο χαμηλό οικονομικό επίπεδο των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και στο κατά κεφαλή ετήσιο εισόδημά τους.


Πέρα από το εάν είναι αληθές ή όχι αυτό θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο, διότι η μόνη ουσιαστική θωράκιση της περιοχής μας είναι η οικονομική της ανάπτυξη.


Εάν αφήνουμε να πλανάται πάνω από την περιοχή μας μια αίσθηση εγκατάλειψης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα βρίσκονται πάντα καλοθελητές να βάλουν πλάτη και να εμφανιστούν ως προστάτες των αδυνάμων και κατατρεγμένων.


Πρέπει παρά τη δύσκολη εθνική οικονομική συγκυρία όλες οι κυβερνήσεις από εδώ και πέρα να θέσουν σαν πρώτη προτεραιότητα τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.


Αυτό δε μπορεί να γίνει βέβαια με το πάτημα ενός κουμπιού ούτε με αυτοματισμούς.
Επειδή μάλιστα η περιοχή μας δέχεται ανελέητο οικονομικό ανταγωνισμό από τους Βαλκάνιους γείτονες, που υποδέχονται με χαρά τις επιχειρήσεις που φεύγουν από τον τόπο μας για να γλιτώσουν φορολογικά βάρη θα πρότεινα τα εξής:

1 Ένταξη της περιοχής μας σε ειδικό φορολογικό καθεστώς με μειωμένους συντελεστές τόσο για την φορολογία εισοδήματος όσο και για τον Φ.Π.Α.


2 Δημιουργία σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις συστημικές Τράπεζες ειδικών για την περιοχή μας χρηματοδοτικών προϊόντων, που για να αποφύγουμε τα φαινόμενα των «αλεξιπτωτιστών» επιχειρηματιών θα μπορούσε να συνδεθεί η χορήγηση τους με την απόδειξη της πραγματικής άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και διαμονής στην περιφέρεια μας.

3 Ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για τους νέους επαγγελματίες της περιοχής για μια πενταετία από την έναρξη της δραστηριότητας τους στην περιοχή μας.


Γνωρίζω ότι σε κάποιους φαίνονται απλοϊκά τα παραπάνω αλλά κάπως πρέπει να κινήσουμε προς την ανάπτυξη και αφού κανείς δε δείχνει το δρόμο ας ξεκινήσουμε με απλές κινήσεις που θα τονώσουν το οικονομικό ενδιαφέρον της περιοχής μας.


Ας δούμε λοιπόν θετικά την επικαιρότητα που έλαβε ο τόπος μας την τελευταία εβδομάδα και ας μην αφήσουμε το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας να εξαντληθεί με όρους επικαιρότητας.


Επειδή οι Θράκες είμαστε ευγενικοί και συγκρατημένοι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ένας βασικός κανόνας της ζωής: «ο αιτών λαμβάνει».     
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.