ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΧΑΚΑΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η νέα απαίτηση της Άγκυρας Ίδρυση στην Ελλάδα παραρτήματος του Yunus Emre

ΑΡΘΡΑ
Χακάν Τσαβούσογλου
Τουρκία

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του Tayyip Erdogan στην Ελλάδα στις 7-8 Δεκεμβρίου

Γράφει  ο Νίκος Μελέτης

Στο στόχαστρο της λεγομένης «ήπιας ισχύος» (Soft Power) της Τουρκίας βρίσκεται η χώρα μας, καθώς η επίσκεψη Cavusoglu στην Ελλάδα δεν περιορίσθηκε μόνο στην κλασική έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη που έγινε με προκλητικό και αλαζονικό τρόπο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε από την Αθήνα να δώσει άδειες για ίδρυση γραφείου του περίφημου Ινστιτούτου Yunus Emre στην Ελλάδα.


Το θέμα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του Tayyip Erdogan στην Ελλάδα στις 7-8 Δεκεμβρίου.
Ο Hecan Cavusoglu μάλιστα δήλωσε ότι εφόσον δοθεί αυτή η άδεια, το Ινστιτούτο θα μπορέσει να αρχίσει την λειτουργία τμημάτων εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, ενώ ρόλο στην Ελλάδα θα έχει και η ΤΙΚΑ, ο πανίσχυρος κρατικός οργανισμός της Τουρκίας που προωθεί μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας συντήρησης και αναστήλωσης οθωμανικών μνημείων κ.α. με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και η επίσης γνωστή ως όργανο αλυτρωτισμού και του νεοοθωμανισμού, Διεύθυνση Ιδρυμάτων και Τούρκων εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων (ΥΤΒ).


Πιθανόν ο Tayyip Erdogan θέλει να καταγράψει στο ιστορικό του προφίλ κάτι αντίστοιχο με εκείνο που είχε συμβεί στην τελευταία επίσκεψη προέδρου Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, εκείνη του Celal Bayar τον Δεκέμβριο του 1952, καθώς τότε με προσωπική απόφαση της Βασίλισσας Φρειδερίκης ιδρύθηκε και εγκαινιάσθηκε από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο το Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής, που είχε πάρει και το όνομα του Τούρκου ηγέτη. Τότε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είχε ξεκινήσει από την Αθήνα και μετά μαζί με το βασιλικό ζεύγος ταξιδεύοντας με το αντιτορπιλικό «Έλλη» και μέσω της Θεσσαλονίκης και Καβάλας έφθασαν στις 2 Δεκεμβρίου 1952 στη Θράκη. Φθάνοντας στην Κομοτηνή και μετά από μια σύντομη εκδήλωση ο βασιλιάς Παύλος έδωσε το ψαλίδι στον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος εγκαινίασε το Λύκειο. 
Το Ινστιτούτο Yunus Emre δεν είναι ένα απλό ινστιτούτο διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας.


Ο ίδιος ο επικεφαλής του Yunes Emre (ΥΕΕ), Seref Ates σε συνέντευξή του τον Ιούλιο περιέγραφε το Ινστιτούτο, ως σημαιοφόρο της, της soft power της Τουρκίας για την προώθηση σε όλο τον κόσμο των Αρχών της και την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε έθνη που βρίσκονται ιστορικά κοντά στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα και στόχους της Τουρκίας.


Το ΥΕΕ έχει ήδη 53 γραφεία σε 4 χώρες με στόχο να έχει συνολικά 100 γραφεία μέχρι το 2023 και ο επικεφαλής του επισημαίνει ότι ο στόχος δεν είναι μόνο να διδάσκει την τουρκική γλώσσα, αλλά να εκπροσωπεί την Τουρκία και την κουλτούρα τη με την προώθηση της σε άλλα έθνη και κράτη, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον S. Ates αν μια χώρα έχει πολιτιστική αξία που εκτείνεται στους αιώνες μπορεί να γίνει δύναμη στις διεθνείς σχέσεις. Με αυτό υπόψη η «πιο σημαντική δύναμη της Τουρκίας είναι οι πολιτιστικές αξίες της και για τον λόγο αυτό υπάρχει τέτοια ζήτηση για κέντρα του YEE στο εξωτερικό».
Τα πρώτα γραφεία από το 2007 που ιδρύθηκε άνοιξαν στο Σεράγεβο στα Τίρανα και στην Δαμασκό και όπως εξηγεί ο κ. Ates, διαπιστώθηκε ότι «η ΤΙΚΑ (Turkish Cooperation and Coordination Agency) χρειάζονταν στήριξη για την ανάπτυξη των προγραμμάτων της στο εξωτερικό. Καθώς στην διάρκεια των κυβερνήσεων ΑΚΡ υπήρξαν μεγάλες επενδύσεις και έργα στο εξωτερικό. Για να καταστούν αυτά τα έργα βιώσιμα έπρεπε να δημιουργήσουμε μια μάζα σε αυτές τις χώρες που θέλουν να μάθουν για την κουλτούρα μας την άποψη μας για τον κόσμο την νοοτροπία μας τον τρόπο ζωής μας. Και σε αυτό το πλαίσιο εκτελούμε το καθήκον μας από το 2009».


Το ΥΕΕ σύμφωνα με τον επικεφαλής του, είναι θεσμός που ασκεί την «τουρκική δημόσια διπλωματία και άλλα στοιχεία που ονομάζουμε soft power. Διδάσκουμε την τουρκική γλώσσα ασκούμε πολιτιστική διπλωματία, έχουμε δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα διπλωματίας, το Global Public Diplomacy Network, είναι και η επιστημονική διπλωματία, όπου οι επιστήμονες μας δεν διδάσκουν απλώς αλλά μεταφέρουν την τουρκική επιστημονική εμπειρία και τεχνογνωσία σε ένα πρόγραμμα…»
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υποψήφιοι   με τελεσίγραφα και με ένα απλό e-mail,  είναι η μόδα των ημερών. Γεννημένοι αρχηγοί,  χωρίς να πλαισιώνονται από υποστηρικτές  και στη  συγκεκριμένη  περίπτωση υποψήφιους συμβούλους.