ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Αυγούστου, 2017 - 11:00
Άρθρο γνώμης του οικονομολόγου-φοροτεχνικού Γεωργίου Βασιλάκη

Η κόπωση από τα φορολογικά μέτρα δημιουργεί συνθήκες αδικίας στη κοινωνία

ΑΡΘΡΑ
Φορολογία
Γιώργος Βασιλάκης

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης και ηρεμίας λόγω του κλίματος και η ηλιοφάνεια είναι το στοιχείο που επικρατεί στη  χώρα. Την ίδια όμως στιγμή η κοινωνία δέχεται φορολογικά μέτρα που καμιά φυσιολογική ομάδα δεν θα μπορούσε να αντέξει χωρίς πολλές παρενέργειες.
Τα εκκαθαριστικά οδηγούν σε τραπεζικό δανεισμό και στη χρήση πιστωτικών καρτών για εξόφληση οφειλών. Πάνω από το 10% των πολιτών έκανε χρήση και η είσπραξη του Ιουλίου της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος και ρυθμίσεων οδήγησε σε δανεισμό. Είναι φυσιολογικό αυτό με βάση το Σύνταγμα όπου ρητά ορίζεται ότι ο πολίτης φορολογείται με βάση την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας η δε παραβίαση αυτού του κανόνα τείνει από έκτακτη κατάσταση με μια εισφορά να γίνεται τρόπος συμπεριφοράς της ΑΑΔΕ έναντι των πολιτών.


Το  ύφος  των ανακοινώσεων της υπηρεσίας αυτής είναι τέτοιο όπως είναι του συνδιαχειριστή σε μια δραστηριότητα που ενώ δεν έχεις συμβάλλει στο ελάχιστο απαιτείς με θράσος και επί ποινή το δικαίωμα του μεριδίου του λέοντος. 


Η νομιμοποιητική βάση είναι τα μνημόνια και ο σκληρός βραχίονας της εφαρμογής είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν να κάνουν με τις νομικές υπηρεσίες του που είναι οι επισπεύδουσες με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο είτε την ακίνητη περιουσία για την οποία σε φορολογεί ετήσια με ΕΝΦΙΑ, προσπαθεί να την αποσπάσει όταν υπάρχει Οικονομική Υποχρέωση (οφειλή) και λειτουργώντας σαν πολιορκητικός κριός αναλαμβάνει και του ΕΦΚΑ την είσπραξη μετατρέποντας την σε φορολογική οφειλή έμμεσα.


Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί 3 στους 10 δεν πλήρωσαν τη δόση του Ιουλίου και αντί αυτό να λειτουργήσει υπέρ μιας ρύθμισης με πολλές δόσεις και να μην χάνεται από τη μη καταβολής μιας και μόνης δόσης ή να έχει προσαύξηση 15% όπως συμβαίνει με τη πάγια  ρύθμιση των 12 δόσεων μπαίνουμε στον αστερισμό του εξωδικαστικού που ενώ έχει πολλές προϋποθέσεις είναι μια άπαξ διαδικασία δηλαδή μόνο μια φορά μπορεί να κριθεί το αίτημα και η απόρριψή του σημαίνει απώλεια της δυνατότητας ένταξης και τελικά παύση δραστηριότητας οφειλές στην αγορά ιδιωτικού χαρακτήρα που συμπαρασύρουν υγιείς επιχειρήσεις.


Αλλά εκεί που εξοργίζεσαι είναι το πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί αυτή η ρύθμιση, ενώ έχει προηγηθεί μια διαδικασία με το τελικό κριτή να είναι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ από τη μη υποβολή κάποιας δήλωσης η από τρείς δόσεις που μπορεί να μην μπορέσουν να εξυπηρετηθούν χάνεται η μία και μοναδική ευκαιρία ρύθμισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού.


Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι η δημιουργία ανθρώπων που από την οικονομική αποτυχία οδηγούνται στην διαβίωση με βάση τη φιλανθρωπία και επιδόματα αλλά κυρίως υπάρχει ένα τεράστιο θέμα για τη ψυχική υγεία και τις διαπροσωπικές και οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις αυτών των ανθρώπων. 


Το σπορ της επιχειρηματικότητας δεν είναι εύκολο σε χώρες με θεσμούς πόσο μάλλον σε μια χώρα με Οικονομία σε καθοδική ολίσθηση και αρρυθμίες με ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Για να το καταλάβουμε από τα 2.500.000 οφειλέτες μέσου φόρου 1.500 ευρώ 671.000 δεν μπόρεσαν να καταβάλλουν τη δόση του Ιουλίου που είναι κατά μέσον όρο 500 ευρώ και οι 10.0000 από όσους πλήρωσαν έκαναν χρήση πιστωτικής κάρτας και έπονται άλλες δύο δόσεις όμως περί δόσεων και διευκολύνσεων η  αρμόδια υπουργός θα το δει προς το τέλος του έτους αυτές είναι οι δηλώσεις. Ο δε προϊστάμενος της ΑΑΔΕ μένει προσηλωμένος στο στόχο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τα συμβόλαια πάνω από τον άνθρωπο.


Υπάρχει ένα βουνό πολύ υψηλό στην Ελλάδα και δεν είναι ο Όλυμπος είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των 95 δις συσσωρευμένες μέσω πλασματικών και πραγματικών χρεών, ο δε διαχωρισμός έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια θάρρος και σύνεση απαιτείται και σχέδιο. Τα πρόστιμα σε οτιδήποτε είναι η καθημερινότητα σε ύψος  που δεν έχει σχέση με τη φορολογική αποφυγή είναι ένα ποινολόγιο που ψήφισαν βουλευτές, πρότειναν υπουργοί και χρήζει διερεύνησης από τη δικαιοσύνη για τη νομιμότητά του. 
Τελικά οι επιπτώσεις των νομοθετημάτων θα επαναφέρουν την κανονικότητα αφού όμως τα θύματα πληρώσουν το τίμημα της προχειρότητας και της ανακολουθίας.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν