ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Χρονοτοπία

ΑΡΘΡΑ
Γιώργος Λεκάκης

«Υπάρχει μια φυλή  ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος  (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου)  Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος  Γιώργος Λεκάκης

www.lekakis.com

Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας 2030-2050:

Ακαδημία Αθηνών: 1 δισεκατομμύριο ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου μόνο από το Θρακικό Πέλαγος-Βόρειο Αιγαίο!
Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας το 2030 με ορίζοντα το 2050».

Στην συνάντηση αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΔΕΔΔΗΕ, του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, της  Flow Energy, της Medgas & More Services LTD, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Επιστήμης στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο  Τεχνολογίας  της Ζυρίχης, ο Ανώτερος Εμπειρογνώμονας για τη Μεταρρύθμιση του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας του US/TRB (US National Academies), ο επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, o πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. 
Σκοπός της Ομάδας Εργασίας ήταν να μελετηθούν σε βάθος τα ενεργειακά θέματα της Ελλάδας σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά και τα διεθνή δεδομένα και να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πολιτεία για τις Ενεργειακές Προοπτικές της Ελλάδος με ορίζοντα το 2050. Οι προτάσεις αυτές είναι επιστημονικά και τεχνολογικά κατοχυρωμένες, ώστε να βοηθηθεί η Χώρα μας στον μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό της με βάση τις ενεργειακές της δυνατότητες και το είδος των εγχώριων ενεργειακών πηγών της. 
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών είναι ο Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου. 
Η έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών για το 2018 δημοσιεύθηκε και αποκαλύπτει:
 Η χώρα μας διαθέτει πιθανότατα σημαντικό και ανεξερεύνητο πετρελαϊκό πλούτο, ικανό για να καλύψει τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες της για περίπου 139 χρόνια! (Περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων). 
Η οικονομική εκτίμηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν αξιοποιηθούν θα φέρουν συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο ίσως 1 τρισεκ. δολάρια! 
Είναι δυνατόν ν' ανακαλυφθούν και να παραχθούν συνολικά 19,5 δισεκ.
ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ακαθάριστης αξίας, με τιμές πετρελαίου περίπου 55 δολ. το βαρέλι της τάξης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων - με μια μέση πιθανότητα 50% (σ.σ.: εταιρείες-κολοσσοί, δουλεύουν με πιθανότητες 20%-25%). Η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα μας είναι σήμερα της τάξης των 140 εκατ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου (boe). 
Είναι ανάγκη να ερευνηθεί ο ελλαδικός χώρος συστηματικότερα το συντομότερο δυνατόν. Καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση. Χρειάζεται να βελτιωθεί ο νόμος των υδρογονανθράκων, καθώς και το καθεστώς της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ώστε να μειωθούν δραστικά οι περιττές γραφειοκρατικές διατυπώσεις που εδώ και αρκετά χρόνια αποτρέπουν τις πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στην χώρα μας. 
Παρά ταύτα, μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν υπογραφεί τουλάχιστον 10 νέες συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην χώρα μας. «Αυτό δεν θα αποτελέσει μια πολύ καλή αρχή, δεδομένου ότι οι ερευνητικές επενδύσεις που θα χρειαστούν για τον εντοπισμό των 19,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών θα απαιτήσουν ένταση κεφαλαίων της τάξης τουλάχιστον των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 2 δολ. / βαρέλι, ως δαπάνη έρευνας) στα επόμενα 35 - 40 χρόνια». 
Η πιο σημαντική πετρελαιοπιθανή χερσαία περιοχή της Ελλάδας είναι η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα γενικότερα, όπου έχουν εντοπιστεί ήδη συγκεκριμένα μητρικά πετρώματα και πετρώματα-ταμιευτήρες. «Στην περιοχή αυτή υπάρχουν στόχοι κοιτασμάτων που είναι ανάλογοι με τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν σε Αλβανία και Ιταλία, τα οποία απέδωσαν επιτυχώς παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων (> 500 εκατ. βαρέλια). Είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να ανακτηθούν 500.000.000 βαρέλια πετρελαίου. 
Το Αιγαίο Πέλαγος παραμένει ανεξερεύνητο. Στο βόρειο μέρος του περιέχει τις μοναδικές εκμεταλλεύσιμες ελληνικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου, τα απολήψιμα αποθέματα του οποίου ανέρχονται σε περίπου 122.000.000 βαρέλια, και το κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας με 7.000.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Στην περιοχή, όμως, υπάρχουν πιθανοί αναμενόμενοι πόροι υδρογονανθράκων δυτικά και ανατολικά της Θάσου που έτυχαν πρόσφατα αναλογικών αξιολογήσεων από διάφορα ερευνητικά κέντρα. Οι δυνατοί ανακτήσιμοι πόροι υδρογονανθράκων θα μπορούσαν να είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου.
Η έκθεση της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, υπογράφεται από τον δρα Ηλία Κονοφάγο.
Ολόκληρη η έκθεση στο www.academyofathens.gr
Περισσότερα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος, βλ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Άρθρα του Γ. Λεκάκη στον «Χρόνο»:
«Όταν η Ελλάς γίνει το 10ο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος ορυκτός της πλούτος θα εφοδιάσει την κοινή αγορά με μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα» - Financial Times, Απρίλιος 1978», στις 21.9.2010. 
«Ο αποσιωπούμενος ορυκτός πλούτος της Μακεδονίας», στις 7.2.2018.
«Οι «σπάνιες γαίες» της Θράκης, της Μακεδονίας (ειδικά Χαλκιδικής και Αγίου Όρους), του Βορείου Αιγαίου, της Γαύδου! .Αλλά και της Κρήτης, της Αίγινας, της Ζακύνθου.» στις 14.2.2018.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ... ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΣΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ και η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ αντέδρασε σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου (εν προκειμένω του Liberal.gr), το οποίο χαρακτηρίζει «αντιστόρητο» και «κακόβουλο», με την εξής επιστολή:

«Κύριε διαχειριστή του ιστότοπου Liberal.gr, το οποίο εμείς είχαμε ξεχωρίσει για την εγκυρότητά του, αλλά και τη σοβαρότητά του, κατορθώσατε και. μπράβο σας, να μας κάνετε να πεταχτούμε από τα καθίσματά μας και να χτυπήσει με μιας ταβάνι ο θυμός και η αγανάκτησή μας, με τις ανιστόρητες και, μάλιστα, σε εκείνο το βαθμό απόψεις για τους Έλληνες Σαρακατσαναίους, του συνεργάτη σας, Αθανασίου Μαυρίδη, ώστε να μοιάζουν με αφελείς, γιατί αν είναι και εμπαθείς, θα υποχρεωθούμε να αμφισβητήσουμε την ελληνική ιθαγένειά του! 
Το περιεχόμενο του κειμένου του Αθ. Μαυρίδη, με τίτλο «Θέλεις να γίνεις Έλληνας;» και το οποίο φιλοξενήσατε στον ιστότοπό σας (20.2.2018), θέλουμε να πιστεύουμε, σεβόμενος την ελευθερία της έκφρασης, αποδεικνύει και επιδεικνύει, με περισσή αφέλεια, την ημιμάθεια του συντάκτη του και, δεν αποκλείεται, την εμπάθειά του και, πάντως, οπωσδήποτε τη μειονεκτικότητά του. Αμφιβάλλουμε αν σε ολόκληρη την επικράτεια θα βρισκόταν έστω και ένας ακόμη που θα κατέθετε γραπτά τόσο βιαστικές και πρόχειρες απόψεις, παριστάνοντας τον κήνσορα, χωρίς νωρίτερα να φροντίσει να ενημερωθεί και στοιχειωδώς έστω, για το τμήμα αυτό του Ελληνισμού, για τη συμβολή του στους διάφορους σταθμούς της εθνικής μας πορείας και για την ιστοριογραφία του. 
Ο συντάκτης του κειμένου, ο οποίος μας έδωσε αποδείξεις ότι δεν κυριαρχεί επί του εαυτού και δεν μπορεί να διεκδικεί να τον προσφωνούμε «κύριο», οφείλει, συναισθανόμενος την ευθύνη του, καθώς επιχείρησε να πλήξει το κύρος όχι ενός προσώπου, αλλά μιας ολόκληρης κοινότητας με διακεκριμένους τίτλους προσφοράς στο Έθνος των Ελλήνων, να δώσει εξηγήσεις και να αναγνωρίσει το πελώριο ολίσθημά του ή να αποκαλύψει τις ιστορικές ή άλλης κατεύθυνσης πηγές, από τις οποίες άντλησε το υλικό που παρουσίασε ως έγκυρο. Διότι, αν ήταν καλοπροαίρετος, είχε την ευχέρεια και τη δυνατότητα να ανατρέξει σε έγκυρες πηγές στοιχείων και αποδείξεων για την μέχρι και τις ημέρες μας δραστήρια και αποκλειστικά θετική συμβολή των Ελλήνων Σαρακατσαναίων στο εθνικό γίγνεσθαι.  Δυστυχώς, για εκείνον, δεν ακολούθησε τον ασφαλή δρόμο των διασταυρωμένων στοιχείων, αλλά με δικαιολογία την άγνοια ή την επιπολαιότητα, όπως κάνουν αρκετοί νεοέλληνες, εξέπληξε δυσάρεστα, με τις βιαστικές και πρόχειρες απόψεις του, αποδεικνύοντας με περισσή αφέλεια, την ημιμάθειά του και την εμπάθειά του και γενικώς τη μειονεκτικότητά του, έναντι ημών των Ελλήνων Σαρακατσαναίων, υποχρεώνοντάς μας να ισχυριστούμε, ότι η ενέργειά του να αποπειραθεί να μας μειώσει γίνεται επιστρεφόμενο βέλος και πλήττει τον ίδιο. Είναι δυνατόν να αναφέρονται τέτοιες ανακρίβειες, σε μια εποχή που η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες επιθέσεις εθνολογικού και εθνικού περιεχομένου; Από την πλευρά μας, κρίνουμε όχι απλά σκόπιμο, αλλά και επιβεβλημένο, να παραθέσουμε στο χώρο αυτό και το πλήρες περιεχόμενο του κειμένου, που φέρει την υπογραφή του συντάκτη και συνεργάτη του Liberal.gr, Αθ. Μαυρίδη και το οποίο έχει ως εξής: 
«Επίσης, υπήρξαν πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που στο πέρασμα του χρόνου θέλησαν και ενσωματώθηκαν στον κύριο κορμό. Για παράδειγμα, στην Θράκη υπήρχαν οι Γκαγκαούζηδες και στην Μακεδονία οι Καραμανλήδες. Γκαγκαούζηδες υπάρχουν σήμερα και στην Μολδαβία, όπου ζουν και σε μια αυτόνομη περιοχή. Τι έχουμε κάνει, αλήθεια, για να τους φέρουμε πιο κοντά μας; Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση για τους Αρβανίτες, τους Σαρακατσάνους και για άλλες κοινότητες με ιδιαίτερα εθνικά και πολιτιστικά στοιχεία. Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση.». 
Προκαλεί, η απαράδεκτη και ανιστόρητη αναφορά στους Σαρακατσάνους που τους θεωρεί ενσωματωμένους στον εθνικό κορμό. Ο κ. Μαυρίδης ασφαλώς δεν γνωρίζει Ελληνική ιστορία και δεν γράφει απλά ανακρίβειες, αλλά μοιάζει να δίνει επιχειρήματα, κατασκευασμένα εκ του πονηρού, σε τρίτους επιβουλείς της εθνικής μας υπόστασης. Διότι, οι Σαρακατσάνοι δεν "ενσωματώθηκαν" στον εθνικό κορμό, ήταν πάντα κομμάτι του εθνικού κορμού. Μιλούσαν πάντα, μόνο Ελληνικά και αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες. 
Η άποψη ότι οι Σαρακατσάνοι " απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση" είναι παντελώς λάθος και αποτελεί βρισιά για την καταγωγή μας, με την έννοια που είχε αυτή η λέξη στην αρχαιότητα. Κανείς από τους πολυάριθμους μελετητές της καταγωγής και της Ιστορίας των Σαρακατσάνων δεν έχει αμφισβητήσει την αρχαιοελληνική καταγωγή τους. Οι Σαρακατσάνοι δεν απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση, ήταν από την αρχαιότητα Έλληνες. Αν θέλει να πληροφορηθεί ο κ. Μαυρίδης ποιοι ήταν οι Σαρακατσάνοι, καλό είναι να μελετήσει τους δεκάδες μελετητές που ασχολήθηκαν με την καταγωγή και την ιστορία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:  
- Άρη Πουλιανό (ανθρωπολόγο), που στην σχετική έρευνά του συμπεραίνει πως οι Σαρακατσάνοι αποτελούν τον αρχαιότερο λαό της Ευρώπης και πως η γλώσσα τους είναι αμιγώς ελληνική. 
- Την εθνογράφο-λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη, η οποία αναφέρει ότι προέρχονται από νομαδικά φύλα της αρχαίας Ελλάδας.
- Τον Στέφανο Γρανίτσα, δημοσιογράφο-συγγραφέα, που χαρακτηρίζει τους Σαρακατσάνους ως τους καταλαγαρότερους Έλληνες.
- Τον ερευνητή Πάτρικ Λη Φερμόρ ο οποίος στο βιβλίο του «Ρούμελη» υποστηρίζει την δωρική καταγωγή των Σαρακατσάνων.
- Τον Άγγλο ιστορικό και ανθρωπολόγο, Τζον Καμπέλ, που έζησε και μελέτησε τους Σαρακατσάνους και υποστηρίζει, με επιστημονικά τεκμήρια την Ελληνικότητα τους.
Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε εκτενώς τους Σαρακατσάνους είναι ο Δανός γλωσσολόγος Κάρστεν Χεγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Ο Χεγκ υποστηρίζει ότι οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαιοελληνικό φύλο. Τέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Τομέα Γενετικής του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Newcastle, οι Σαρακατσάνοι παρουσιάζουν γενετική ομοιότητα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. 
Αν ο κ. Μαυρίδης μελετούσε την καταγωγή των Σαρακατσαναίων οπλαρχηγών: Κατσαντώνη, Δίπλα, Λιακατά, Καραϊσκάκη, Τσιόγκα, Μπακόλα, Καραΐσκου και πολλών άλλων αγωνιστών του 1821, θα κατανοούσε πως οι κατ' εκείνον «ενσωματωμένοι» υπήρξαν πρωταγωνιστές στους εθνικούς αγώνες. Επίσης να μελετήσει και τα απομνημονεύματα των οπλαρχηγών του Μακεδονικού αγώνα (Μαζαράκη, Καραβίτη, καπετάν-Κόρακα, κ.ά.) και τις εκθέσεις του Ελληνικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα για να αντιληφθεί την προσφορά των Σαρακατσαναίων και σε αυτόν τον Εθνικό Αγώνα. 
Τελειώνοντας, με αφορμή τα όσα γράφτηκαν από τον συνεργάτη του ιστότοπου Liberal.gr, σχετικά με την. ενσωμάτωση των Σαρακατσαναίων στον εθνικό κορμό, έχουμε να δηλώσουμε ότι καλό θα ήταν να κάνει μια έρευνα για την δική μας παρουσία, στις ιστορικές πηγές και τότε θα διαπιστώσει ότι ήμασταν και είμαστε με τις πιο βαθιές ρίζες Έλληνες. Επομένως, η αναφορά του δεν είναι μόνον άστοχη, είναι ανιστόρητη, αλλά και υποτιμητική για τους Σαρακατσαναίους, που δικαιούνται και έχουν τον πρέποντα σεβασμό, με εξαίρεση τον Αθ. Μαυρίδη, από τους ερευνητές-δημοσιογράφους και από τους πνευματικούς ταγούς του τόπου».

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ