ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΤΑΚΑ *

Εγγυημένη απώλεια Κιλών

ΑΡΘΡΑ
Διατροφή

Γράφει ο Πανταζής Τάκας   διαιτολόγος – διατροφολόγος

Πόσες φορές έχετε κάνει «κλικ» στο ίντερνετ ή γυρίσατε και κόψατε τις σελίδες άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες που έχουν κάποιο δημοσίευμα με τις μαγικές λέξεις «απώλεια», «γρήγορη», «εγγυημένη», πάντα σε συνδυασμό με την «καταραμένη» λέξη κιλά; Έχετε σκεφτεί όμως τι θα θυσιάσετε; Έχετε σκεφτεί αν αυτό το πρόγραμμα το οποίο σας προβάλλουν μπορείτε όχι μόνο να το τηρήσετε αλλά αν είναι και εξατομικευμένο στα δικά σας θέλω ή ανάγκες;

Μάλλον όχι, γιατί ενάντια στην μάχη των κιλών κάθε άρθρο είναι και ένα όπλο στην φαρέτρα σας θα μου πείτε. Δυστυχώς όμως, η βιομηχανία γύρω από την απώλεια των περιττών κιλών στην Ελλάδα του 2018 ακόμη καλά κρατεί.

Πέρα όμως από τα άρθρα σίγουρα έχετε βρεθεί μπροστά σε προωθητικές προσφορές εταιρειών συμπληρωμάτων διατροφής που τα σκευάσματά τους υπόσχονται τρομερά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς κόπο με την λήψη του τάδε χαπιού ή ροφήματος. Σας έχει τύχει να σας προσεγγίσουν στο δρόμο ή και στα γυμναστήρια, αίθουσες αισθητικής διάφοροι πλανόδιοι «ειδικοί» διατροφής, χωρίς κανένα νόμιμο πτυχίο διαιτολόγου-διατροφολόγου, που υπόσχονται τα απίστευτα αποτελέσματα αν αγοράσετε τα διάφορα ματζούνια ή σκόνες που έχουν να πουλήσουν εκείνη την μέρα σε ανεπανάληπτες προσφορές.

Τώρα όσον αφορά τα σκευάσματα του φαρμακείου; Θα σας προτείνω το εξής! Ανοίξτε μια κάψουλα, από αυτές που υπόσχονται τα πολλά, και βάλτε το περιεχόμενό της στην γλώσσα σας! Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με αυτό του να βάλετε στην γλώσσα σας ένα έμπλαστρο, σαν αυτό που βάζετε στην μέση σας όταν πονάει! Και σας ρωτάω, γιατί να το κάνετε αυτό στο στομάχι σας; 

Άλλη μια μόδα των τελευταίων ετών που αρκετοί ίσως να έχετε δοκιμάσει για τα «εγγυημένα» της αποτελέσματα είναι το τεστ βιοσυντονισμού ή τα διάφορα τεστ δυσανεξίας τα οποία γίνονται σε κλειστούς χώρους. Αυτά τα τεστ συνήθως γίνονται από ανθρώπους ακόμη και άσχετους στον χώρο της υγείας, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό τίτλο οι οποίο σας βάζουν να πιάσετε 2 μεταλλικές λαβές και μόλις βγει η λίστα με τα αποτελέσματα, τα οποία είναι απλά χαρτιά με τρόφιμα, σας ξεκινάνε στα “απαγορεύεται”.

Πελάτισσά μου ήρθε στο γραφείο να της διαμορφώσω την διατροφή βάση αυτών των αποτελεσμάτων, μόλις τα είδα μόνο τα γέλια δεν έβαλα…. Επιτρεπόταν το κατσίκι και όχι το αρνί, επιτρεπόταν μόνο το μεταλλικό νερό και όχι της βρύσης και άλλα τέτοια πετυχημένα! Είναι τυχαίο ότι απλά βγαίνει μια λίστα; Χωρίς δραστικές ουσίες, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς βιβλιογραφία και ακόμη χειρότερο; Χωρίς υπογραφή ειδικού! Σε αυτό όμως θα επανέλθω με άλλα άρθρα ώστε να ρίξουμε λίγο φως διότι δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας τα έχει απαγορέψει και κανένας οργανισμός δεν τα αναγνωρίζει.

Σε όποιο γραφείο νόμιμου πτυχιούχου διαιτολόγου – διατροφολόγου πάτε και ρωτήσετε για εγγυημένη απώλεια κιλών κανένας συνάδελφος δεν θα μπορέσει να σας υποσχεθεί τίποτα. Όχι γιατί δεν έχουμε ιδέα τι μας γίνεται, αλλά επειδή ο κάθε οργανισμός – άτομο είναι διαφορετικός. Δεν είναι δυνατόν ο ανθρακωρύχος να έχει τις ίδιες θερμιδικές ανάγκες με έναν υπάλληλο γραφείου. Δεν είναι δυνατόν ένας οργανισμός που έχει περίσσεια 50+ κιλών να έχει τον ίδιο ρυθμό απώλειας με κάποιον που έρχεται να χάσει 1-2 κιλά.

Όπως επίσης δεν είναι ίδιος ένας υγιής οργανισμός με έναν οργανισμό με παθολογικές καταστάσεις όπως π.χ. Διαβήτη τύπου Ι (Ινσουλινο-εξαρτώμενος). 

Η απώλεια κιλών είναι εύκολη, όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, το δύσκολο είναι η διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών. Στην Ελλάδα ο διαιτολόγος – διατροφολόγος έχει την «ρετσινιά» του αδυνατιστή, του σαδιστή των ανθρώπων μέσω του φαγητού. Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο το ότι στην ελεύθερη αγορά και η «κουτσή Μαρία» θεωρεί πως είναι διαιτολόγος έχοντας δει 5 εκπομπές και έχοντας πάει σε 2 σεμινάρια 1-2 ωρών στα οποία γίνεται προώθηση προϊόντων και μετά θα βγει στην διαδικτυακή γειτονιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμβουλέψει και να βγάλει διαιτολόγια.

Ο πραγματικός ρόλος του διαιτολόγου είναι να σας τροποποιήσει τις συνήθειες, να σας εκπαιδεύσει. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, δεν ξέρουμε να τρώμε. Δεν έχουμε μέτρο! Την επόμενη φορά που θα πάτε στην ταβέρνα ρίξτε μια ματιά στα γύρω τραπέζια πριν παραγγείλετε. Έχετε προσέξει ότι υπερ-καταναλώνουμε; Είναι μια παρέα στο τραπέζι, παραγγέλνει, έρχονται τα ορεκτικά, για 5 λεπτά σιωπή! Έχουν ήδη αδειάσει τα πιάτα, μετά πάλι φασαρία μέχρι να έρθουν τα κυρίως πιάτα στα οποία η ποσότητα έχει υπερ-διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Πάλι σιωπή, και μετά ακούγεται μια φωνή! «Μάστορα, πιάσε μια σόδα γιατί μου έπεσε πολύ το ρυζάκι»! Δυστυχώς έχει χαθεί το μέτρο. Θυμάμαι μια φορά που μια γιατρός γύρισε και μου είπε «Σε ευχαριστώ που με έμαθες να τρώω» άσχετα με το πόσα κιλά είχε χάσει. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για να έχετε μια εγγυημένη απώλεια κιλών πρώτα πρέπει να διαμορφώσετε εσείς τις συνήθειες σας μέσω του πτυχιούχου διαιτολόγου - διατροφολόγου που θα ετοιμάσει το διατροφικό πλάνο σας σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Δεν χρειάζεται να πεινάσετε, ίσα ίσα που με μια σωστή διατροφή θα σας φανεί ότι θα τρώτε πιο πολύ και πιο συχνά. Σαν επιβράβευση αυτού, θα δείτε τους δείκτες σας στις αιματολογικές εξετάσεις να βελτιώνονται, θα νοιώθετε μια ευεξία κατά την διάρκεια της ημέρας, θα ξυπνάτε με ενέργεια και όχι κουρασμένοι και θα έχετε ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Και όλα αυτά χωρίς να μιλήσουμε καν για άσκηση ακόμη. 

Η άσκηση πρέπει να είναι και αυτή ένα κομμάτι της καθημερινότητά σας, όχι απαραίτητα με την μορφή γυμναστηρίου αλλά και με την μορφή γοργού περιπάτου στην εξοχή ή στην πόλη. Αντί να πάρετε το αμάξι ή την μηχανή σας, κάντε μια βόλτα με τα πόδια.

Έτσι θα πετύχετε το απόλυτο. Απώλεια κιλών με ταυτόχρονη απώλεια λίπους και διατήρηση της μυϊκής σας μάζας.

Όμως προσοχή, προτού σηκώσετε το τηλέφωνο να κλείσετε ραντεβού σε κάποιον που θεωρείται διαιτολόγο βεβαιωθείτε ότι είναι πτυχιούχος διαιτολόγος και έχει νόμιμο διαιτολογικό γραφείο. Αρκετοί συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει ακόμη στο νοσοκομείο με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις ή ακόμη και με ανορεξία εξαιτίας διάφορων «ειδικών» χωρίς πτυχία οι οποίοι βάσει εμπειρίας εκδίδουν διαιτολόγια.

*Ο Πανταζής Τάκας M.Sc. (Med. Sci.) είναι πτυχιούχος διαιτολόγος – διατροφολόγος με μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιου της Γλασκώβης στην διατροφή του ανθρώπου με εξειδίκευση στην διατροφή αθλητών και αθλουμένων. Το νέο του διαιτολογικό γραφείο στην Κομοτηνή βρίσκεται στην Κομοτηνή στην Πλατεία Ειρήνης 66 και δέχεται κατόπιν ραντεβού στο 253 53 0 9005.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αξιοπιστία και η ετοιμότητα  ενός κρατικού  η αυτοδιοικητικού μηχανισμού,  είτε των θεσμικών του οργάνων,  κρίνεται πάντοτε από την γρήγορη διαχείριση και από τις άμεσες λύσεις που προτείνονται όταν προκύπ