ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΑΡΘΡΟ

2019: Το νέο έτος είναι εδώ!

ΑΡΘΡΑ
Βιβή Πετμεζά

Γράφει η Βιβή Πετμεζά

Φαντάζομαι έχετε ακούσει πολλές ευχές για τη νέα χρονιά. Οι ευχές που λέγονται στην αρχή της χρονιάς, με τη συνεχή επανάληψη, τείνουν να χάνουν το νόημά τους. Μοιράζονται τόσο εύκολα και αβίαστα, που μένουν στην απλή αναφορά και ξεθωριάζουν.

Όταν μπαίνουμε παθητικά στη ζωή, όταν περιμένουμε να μας συμβεί το μοιραίο, όταν θεωρούμε τα πάντα δεδομένα, οι ευχές παίρνουν μία διάσταση μαγική. Έτσι, καμία ευχή δεν είναι όμορφη. Γιατί καταντά βόλεμα, βαλτώνει και οδηγεί στην παραίτηση.

Όποιος όμως ζει ενεργητικά, διεκδικώντας, κατακτώντας, απολαμβάνοντας, υπερασπίζοντας και βιώνοντας κάθε στιγμή, θα ευχαριστηθεί το ταξίδι της ζωής. Έτσι, εμείς μπαίνουμε πρωταγωνιστές στη ζωή μας, δημιουργούμε τις συνθήκες με τις οποίες θέλουμε να ζήσουμε και πραγματοποιούμε ουσιαστικά κάθε μας ευχή.

Άραγε, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε διαφορετικό φέτος;
Τί θέλουμε άραγε από τον εαυτό μας; Είναι οι στόχοι μας ΚΑΙ δικές μας επιθυμίες ή έχουμε παρασυρθεί να υιοθετούμε ρόλους και συμπεριφορές που καθορίζονται από το σύστημα που ζούμε, χωρίς να παίρνουμε καθόλου θέση;

Η απάντηση αυτού του ερωτήματος θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά από αυτά που έχουμε σκεφτεί να αλλάξουμε ίσως είναι σωστά για τους άλλους, αλλά όχι καλά για εμάς. Η συνειδητοποίηση αυτή ίσως μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να στραφούμε προς εκείνους που εμείς θέλουμε.

Για φέτος έχω συγκεντρώσει κάποιες σκέψεις και θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας: 

 • Σταματήστε να γκρινιάζετε για τους προβληματικούς ερωτικούς συντρόφους, τους φίλους που σας εκμεταλλεύονται, τους γνωστούς που σας αδικούν. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για όλους όσους έρχονται στη ζωή μας. Μερικοί άνθρωποι θα μας δοκιμάσουν, μερικοί θα μας χρησιμοποιήσουν, κάποιοι θα μας διδάξουν και κάποιοι θα αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό μας. 
 • Δώστε αγάπη για να πάρετε αγάπη. Θέλετε φίλους, ας είστε φιλικοί. Αναζητάτε κατανόηση, δείξτε περισσότερη κατανόηση στους άλλους. 
 • Δεν χρειάζεται να παλεύετε για μια θέση στη ζωή κάποιου. Αν ξέρει την αξία σας, θα δημιουργήσει αρκετό χώρο από μόνος του.
 • Όλοι και όλα αλλάζουν και αυτό είναι ΟΚ. Οι ανάγκες μας αλλάζουν με το χρόνο. Δεν είναι πάντα κακό. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει απλώς ότι σταματάμε να ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τον τρόπο των άλλων. Μην απολογείστε όταν κάποιος σας πει «Έχεις αλλάξει». Κάντε ό,τι πιστεύετε ότι είναι για σας σωστό.
 • Εσείς ελέγχετε τη δική σας ευτυχία. Αν η σχέση σας με τον εαυτό σας δεν λειτουργεί σωστά, μην περιμένετε ότι οι υπόλοιπες σχέσεις σας θα είναι κάτι διαφορετικό. Κανείς άλλος σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένο, παρά μόνο εσείς οι ίδιοι. Δημιουργήστε τη δική σας ευτυχία πριν μπορέσετε να την μοιραστείτε με κάποιον άλλο. 
 • Το να συγχωρείτε τους άλλους βοηθά ΕΣΑΣ. Δεν σημαίνει ότι συγχωρώντας διαγράφετε το παρελθόν ή ότι ξεχνάτε ό,τι συνέβη. Σημαίνει ότι αφήνετε τη δυσαρέσκεια και τον πόνο να περάσουν, επιλέγετε να μάθετε από αυτή την εμπειρία και να προχωρήσετε τη ζωή σας.
 • Δεν μπορείτε να αλλάξετε τους ανθρώπους. Μόνο οι ίδιοι μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους. 
 • Οι συνεχείς καυγάδες είναι χάσιμο χρόνου. Όσο πιο λίγο χρόνο ξοδεύετε με το να μαλώνετε με τους ανθρώπους που σας πληγώνουν, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε για να αγαπάτε εκείνους που σας αγαπούν. 
 • Είστε καλύτερα χωρίς κάποιους ανθρώπους στη ζωή σας.  Όταν πρέπει να αρχίσετε να συμβιβάζεστε εσείς και οι αξίες σας για ορισμένους ανθρώπους γύρω σας, ίσως είναι καιρός να αλλάξετε αυτούς που σας περιστοιχίζουν. Αν κάποιος σας κακομεταχειρίζεται συνεχώς ή σας σπρώχνει προς τη λάθος κατεύθυνση, δείξτε αρκετό σεβασμό για τον εαυτό σας και απομακρυνθείτε από αυτόν. Μπορεί να σας πονέσει για λίγο, αλλά σε βάθος χρόνου όλα θα πάνε καλύτερα.
 • Εκτιμήστε τις πιο σημαντικές σας σχέσεις και δείξτε το με κάθε ευκαιρία. 
 • Ακόμα και οι καλύτερες σχέσεις δεν διαρκούν για πάντα. Επειδή όμως κάτι δεν διαρκεί για πάντα, δεν σημαίνει ότι δεν άξιζε τον κόπο. Κάποτε ήταν κάτι που το θέλατε πολύ.
 • Η ανάγκη να έχουμε δίκιο, να κατέχουμε κάποιον ή κάτι, να κερδίζουμε με οποιοδήποτε κόστος, να μας θεωρούν οι άλλοι ανώτερους, είναι προσκολλήσεις που καλύτερα να αφήσουμε πίσω μας. Ένας ανοιχτός νους αντιστέκεται σε αυτές τις εμμονές και αισθάνεται εσωτερική γαλήνη και ικανοποίηση.
 • Σε όλες τις σχέσεις, εάν καταφέρετε να αγαπάτε τους άλλους αρκετά ώστε να τους επιτρέπετε να είναι ακριβώς ό,τι επέλεξαν να είναι χωρίς να έχετε συγκεκριμένες προσδοκίες, τότε μπορείτε να  γνωρίσετε την πραγματική γαλήνη.
 • Να είστε γενναιόδωροι με τους άλλους ανθρώπους, στις λέξεις, στον έρωτα, στην ψυχή. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνουμε τσιγκουνιές.
 • Να έρχεστε κοντά με τους ανθρώπους, η ευτυχία κρύβεται στις σχέσεις. Να ανταλλάσετε αγκαλιές, αγγίγματα, φιλιά. Καμία σχέση, φιλική, συντροφική ή ερωτική, δεν επιβιώνει χωρίς τα σώματα να έρθουν κοντά.
 • Ζείτε στο παρόν όσο πιο συνειδητά μπορείτε.
 • Θυμηθείτε ότι όλοι μας αξίζουμε να ζούμε με βάσει τις πραγματικές επιθυμίες της ψυχής μας (Πίσχος, Χ. 2016)

Στην αυγή αυτής της χρονιάς δεν θα σας ευχηθώ μαγικά πράγματα, άλλα θα σας προσκαλέσω να σταματήσετε να χαραμίζετε τη ζωή σας κάνοντας απολογισμούς και μετρώντας απώλειες και να γίνετε εσείς οι πρωταγωνιστές της ιστορίας σας, δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχή σας και δημιουργώντας οι ίδιοι τις συνθήκες και τον τρόπο που θέλετε να ζήσετε. Ας είναι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς αφετηρία μίας δημιουργικής εποχής και μιας νέας καλύτερης προοπτικής του εαυτού μας.

Μια υπενθύμιση: Η ζωή μας είναι μία βόλτα . Ας την απολαύσουμε  όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί δεύτερη δεν έχει.

Κλείνοντας θέλω να σας αφιερώσω μερικούς στοίχους από ένα αγαπημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη:

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά.. Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές… Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια….  Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι…. Πολύ… Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ… Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται. Που μπορώ και κλαίω ακόμα…. Και που τραγουδάω… μερικές φορές… Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν. Και ευωδιές που με γοητεύουν…»

Καλή μας χαρούμενη και ήρεμη χρονιά!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι κ